Soorten dakbedekking

Het overwegen van een dakconstructie is belangrijk, maar het is ook essentieel om aandacht te besteden aan de verschillende dakbedekkingsopties en hun voor- en nadelen.

Verschillende soorten dakbedekking
Dakbedekking beschermt je huis tegen diverse weersomstandigheden en beïnvloedt de uitstraling. Kies uit traditionele dakpannen of moderne zinkplaten. EBA dakwerken biedt oplossingen voor elke behoefte; vraag hier vrijblijvend een offerte aan!
Offerte aanvragen
Soorten dakbedekking bij een hellend dak
Hellende daken zijn de meest gangbare daksoort en passen bij vrijwel elke bouwstijl. Bovendien bieden ze extra ruimte onder de dakconstructie, die bij platte daken ontbreekt. De basis van een hellend dak bestaat uit gordingen, prefab dakelementen of dakspanten. Afhankelijk van het onderstel wordt het dak verder afgewerkt tot de uiteindelijke vorm. Tot slot wordt de dakbedekking aangebracht, die uit verschillende materialen kan bestaan:
Dakpannen
Dakpannen, verkrijgbaar in beton of klei, zijn populair in België. Ze komen in diverse kleuren, formaten en met of zonder golven. Let op de hellingsgraad bij het kiezen van dakpannen.
Metaalplaten
Dakpanplaten (staal of aluminium) lijken op dakpannen maar zijn lichter en eenvoudiger te plaatsen. Zinken leien zijn vergelijkbaar met natuurleien. Zink-, aluminium- of koperstroken krijgen een beschermende patinalaag met een unieke kleur na verloop van tijd.
Leien dak
Leien zijn een beproefde dakbedekking. Kies tussen natuur- en kunststofleien. Kunststofleien zijn goedkoper, maar natuurleien gaan langer mee (80-100 jaar versus 25-40 jaar). Leien zijn duurzaam, stormbestendig, onderhoudsvriendelijk en verkrijgbaar in diverse vormen en kleuren.
Zinken dak
Zinken daken zijn weer populair dankzij hun strakke uiterlijk en duurzaamheid. Ze zijn geschikt voor platte en hellende daken en flexibel genoeg voor efficiënte verwerking. Zink is duurzaam (minstens 100 jaar), milieuvriendelijk en volledig recyclebaar.
Soorten dakbedekking bij een plat dak
Platte daken zijn een moderne en strakke keuze voor verschillende bouwstijlen. Ze bieden een functioneel oppervlak dat kan dienen voor diverse doeleinden, zoals groendaken of terrassen. De basis van een plat dak wordt gecreëerd met een stevige dakconstructie en een goede waterafvoer. Vervolgens wordt de dakbedekking aangebracht, die uit diverse materialen kan bestaan:
EPDM
EPDM, gemaakt van synthetisch rubber, is sterk, elastisch en ideaal voor platte daken. Het is UV-bestendig, heeft een lange levensduur (ca. 40 jaar) en vergt weinig onderhoud. Beschadigingen aan EPDM-folie zijn eenvoudig te repareren. Doordat het wortelbestendig is, is het geschikt voor groendaken. EPDM is een betaalbare, milieuvriendelijke dakbedekkingsoptie.
PVC
Kunststof dakbedekkingen zoals PVC zijn populair dankzij hun duurzaamheid en betaalbaarheid. Afhankelijk van de dikte varieert de levensduur van PVC van 20 tot 35 jaar. PVC is licht, sterk en geschikt voor platte daken en daken met een lage helling. Het materiaal zet uit en krimpt bij temperatuurwisselingen. PVC-folie is gangbaar, maar er zijn ook PVC-dakplaten voor veranda's, serres en industriële toepassingen. PVC is brandveilig en wordt gelijmd in plaats van gebrand, maar de installatie is arbeidsintensief.
Bitumen/Roofing
Bitumen, ook bekend als roofing, blijft een goede dakbedekkingsoptie ondanks concurrentie van EPDM en PVC. Het is betaalbaar en de kwaliteit verbetert voortdurend. Bitumen wordt gemaakt van aardolie in combinatie met polyester, glasvezel of kunststofvezels voor extra elasticiteit. Het is verkrijgbaar in stroken of leivorm. Bitumen daken zijn eenvoudig te repareren en geschikt voor isolatiecombinaties, omdat ze gemakkelijk op een buitenisolatielaag kunnen worden geplaatst.
Resistrix
Resistrix is een hoogwaardige dakbedekking gemaakt van een combinatie van synthetisch rubber (EPDM) en gewapend glasvlies. Dit materiaal is bekend om zijn uitstekende duurzaamheid, weerbestendigheid en flexibiliteit. Resistrix is eenvoudig te installeren, milieuvriendelijk en heeft een lange levensduur (meer dan 50 jaar). Bovendien is het bestand tegen worteldoorgroei, waardoor het ideaal is voor groendaken. Resistrix is een uitstekende keuze voor platte daken die een hoge mate van betrouwbaarheid en prestaties vereisen.
Contacteer ons

6 redenen waarom u voor EBA dakwerken moet kiezen

Bij EBA dakwerken is klanttevredenheid onze hoogste prioriteit. Onze uitmuntende service, heldere prijzen en snelle reacties maken ons de beste keuze voor al uw dakwerkzaamheden. Ontdek waarom u voor ons zou moeten kiezen:
Vakmanschap

Met zorgvuldigheid en precisie voeren we onze projecten uit, zodat u altijd een hoogwaardig resultaat krijgt.

Transparante prijzen

We zorgen ervoor dat u altijd weet waar u aan toe bent, zonder verborgen kosten of onaangename verrassingen.

Totaalservice

Wij bieden een uitgebreide service aan om zo aan al uw specifieke behoeften te voldoen.

Garantie

Bij EBA dakwerken kunt u rekenen op een duurzame service, met een uitgebreide garantie op al onze dakwerken.

Snel antwoord

Wij begrijpen het belang van een snelle communicatie. Daarom zorgen wij ervoor dat u binnen een dag een antwoord ontvangt.

Snelle service en projectopvolging

We houden u continu op de hoogte van de voortgang van uw project en streven ernaar om u zo snel mogelijk van dienst te zijn.